Vinprovningstips för nybörjare – Vad ska man tänka på när man provar vin?

Vinprovning kan delas in i två olika världar – professionell vinprovning eller vinprovning för nybörjare. På den professionella vinprovningen så måste provaren utvärdera vinet noggrant och ta hänsyn till vinets ursprung samt vara kritisk om vinet skulle bli bättre om man lagrar det eller om det borde säljas och drickas direkt efter.

Vinprovning för nybörjare – Detta ska man tänka på

Om det är en vinprovning för nybörjare så provar du vinet enbart för nöjes skull. Vinet borde serveras i optimalt skick såsom kyld om det är ett vitt vin. En vinprovning för nöjes skull borde också bli en lärorik erfarenhet för dig och ge dig mer kunskap samt mer smakerfarenhet. Vår duktiga sommelier ger dig dessa tips som du kan tänka på vid en bra vinprovning i Stockholm.

Se till att du konsumerar ditt vin i dess bästa skick

Vinet smakar bäst i ett perfekt tillstånd då det provas. Detta tillstånd innefattar temperatur, din paletts dagsskick och tiden på dagen det konsumeras. Den bästa temperaturen för att servera vin är närmare 20 grader Celsius. Din palett bör vara rensad från alla starka smaker. Avstå exempelvis från cigaretter, chili och mentolsmaker. Slutligen, din palett är mest pricksäker under senare delen av morgonen.

Var frisk vid en vinprovning

Det är ingen mening att prova vin om du är sjuk. Alla dina sinnen är då påverkade och du kommer inte känna smaken alls, eller om du gör det på ett icke riktigt sätt. Om du verkligen vill njuta av ditt vin se till att du är frisk först.

Vikten av att de tre sinnena arbetar ihop

För att få en optimal vinprovningserfarenhet så bör du se till att din syn, smaksinne och luktsinne är i bästa skick och att de är fokuserade på uppgiften om hur vinet upplevs utifrån dessa sinnen.

Ögon

Det kanske inte verkar som om ögonen spelar sådan stor roll i en vinprovning, men de har sin uppgift att fylla. Genom att använda ögonen med i vinprovningen så får du hjälp att lugna ner dig och ge all din uppmärksamhet till vinet. Synen hjälper dig också att få reda på mer om vinet. Ta dig tid att se om vinet är klart, mörkt, ljust, grumligt eller ogenomskinligt i sitt utseende innan du smakar det.

Nästa nivå är att sluta dina ögon medan du smakar på vinet. Om du stänger dina ögon då du har vinet i munnen så blockerar det ut alla yttre störningar och låter dig koncentrera dig på vinets smak. Detta kan hjälpa dig att lägga märke till fler av de flyktiga smakerna.

Näsa

Näsan har en stor roll när man ska prova vin. I själva verket är en stor del av de saker vi tycker att vi smakar, faktiskt det vi luktar. Vårt luktsinne är också mycket känsligare än vårt smaksinne.

Mun

Om du vill få ut det mesta av ditt vin så är ett bra tips att sakna ner. När du provar vin så är det ibland lätt hänt att du smakar på det endast när du sväljer det. Våra tungor har fyra olika zoner som har olika smaksensationer – sött, salt, bittert och surt.

När du smakar ett vin så är det en bra idé att snurra runt det i munnen lite för att se till att drycken haft möjlighet att nudda alla fyra smakzoner på tungan, och på så sätt se till att du får känna hela smaken av vinet. Du borde också uppmärksamma vinets textur. Känn efter om vinet är lätt, tungt, mjöligt eller oljigt.

Vad man ska se upp med när man provar vin

Ett bra vin har en syrlig eller sur smak. Denna smak balanseras oftast väl tillsammans med sötma. Du vet att ett vin är dåligt om det luktar fränt eller om det smakar som vinäger.