Vinglas – De bästa vinprovarglasen

Vin ska upplevas av alla dina sinnen. För att få ut den största upplevelsen är det viktigt att du använder speciellt designade vinglas för vinprovning. Detta är vad du behöver veta när du väljer dina vinprovarglas.

Vilka är de bästa vinprovarglasen för att få ut det mesta av vinet?

Det finns en internationell standard när det gäller vinprovarglas. Designen är gjord så att vinälskare kan få ut den största njutningen av vinet som möjligt är. Och naturligtvis att bedömningarna blir rättvisa. Men om du utför en informell vinprovning för dina vänner kan du, om du vill, byta stil på glasen du använder allt eftersom. Det är helt upp till dig.

Storlek och form på vinglasen

Storleken och formen på glaset kan dramatiskt ändra hur man upplever vinet, särskilt när det gäller arom och smak. Det är därför det finns en internationell standard som har bedömts vara den rätta för vinprovarglas.

ISO standard

ISO standardisering lyder “vinprovarglaset bör bestå av en kupa (ett förlängt ägg) uppburen av en fot som vilar på en bas. Öppningen av kupan är trängre än den konvexa delen för att koncentrera bouqueten.”

vinprovningsevent eller då man professionellt bedömer viner i tävlingsmoment måste vinerna alltid provas i denna typ av glas.

Vilka vinglas passar vilka viner?

Det finns vanliga varianter av vinprovarglas som är designade för att passa alla sorters vin inklusive de mousserande. Detta är främst för att det är så lite som hälls upp i glaset och det är tänkt att man ska dricka upp det rätt så fort.

Den generella ISO designen för vinprovarglas har formen av ett förlängt ägg. Detta är för att ditt grepp och dina händer inte ska ta på områden av glaset som kan göra att du eventuellt värmer upp vinet.

Glaset är vidare i botten och smalare i öppningen. Detta för att man ska kunna snurra runt vinet på rätt sätt och väl kunna se på det underifrån. Formen hjälper också att tvinga aromerna att bli mer koncentrerad i toppen av glasen för att man ska kunna lukta på det bättre.

När man bedömer viner är detta oerhört viktigt eftersom olika typer av glas kan påverka hur man upplever vinet. Och det kan innebära att olika processer i det startar innan domaren dricker det. Om man inte använder samma sorts glas så kan det leda till att olika domare kan komma fram till olika omdömen av samma vin. Helt baserade på nackdelarna eller fördelarna med glaset som vinet serverats i.

Köpa vinglas för vinprovning

Du kan köpa de perfekta vinprovarglasen, antingen separata eller i pack, och de kommer att visa sig särskilt hjälpfulla när du är värd för ett event som innehåller en vinprovning.

Men här är något att komma ihåg dock. Dessa ISO vinglas är endast designade för att prova viner och är kanske inte de bästa alternativen för att dricka vin till vardags. De kan vara överdrivet stora och tippar lätt. Du bör tänka på det om du ska ha en middag också och planerar att dricka vin under hela tillställningen.

Men för själva vinprovningen, se till att du använder ISO standard vinglas för den bästa upplevelsen.