Vinställ – Olika typer av vinställ

Så väljer du ett vinställ som passar både din stil och din budget

Intressent för vin och att konsumera vin är en växande trend i Sverige. Företag som specialiserar sig på vin dyker upp i hela landet. Personer som kanske inte har växt upp kring vin dras nu inte bara till provning men även till att samla det. Vinprovningsfester och särskilda vinparningsevenemang är vanliga teman på restauranger och i hem. Med detta följer ett ökat intresse av hemmalagring. Medan korrekt lagring kan hjälpa vinet att bli ännu mer utsökt kan lagring på fel sätt leda till att vinet förstörs.

Ett fristående, temperaturkontrollerat vinställ är idealt men också väldigt mycket dyrare än ett enkelt vinställ i trä eller metall. Det är dock inte nödvändigt att spendera tusentals kronor för att njuta av vin i hemmet. Om man kan hitta en mörk, kylig, lätt fuktig plats i sitt hem kan man välja ett enkelt vinställ som kommer att bevara vinet i flera år. Den ideala platsen är mellan 10-15 grader, med en konstant fuktighet på mellan 60 och 70 %.

Vinställ byggsats

Ett sätt att skära ner på kostnaden är att bygga ett eget vinställ. För förstagångsentusiaster är det troligen bäst att hålla sig till ett vinställskit.
Det finns mycket att ta hänsyn till när man utformar ett vinställ och att börja med en byggsats kommer att hålla vinet i vinstället där det bör vara. Det sista man vill är att det hela ska rasa mot golvet på grund av en felberäkning.

Det finns många kommersiella träställ tillgängliga som erbjuder montering genom att man sätter ihop delarna och det enda som krävs är en hammare. Dessa billiga byggsatser är vanligtvis gjorda av furu eller tall, och kan köpas för mindre än 300 kronor.

Det viktigaste man ska tänka på när man bygger sitt eget vinställ är att beakta vinställets styrka. En flaska vin väger ungefär 1,3 kilo, så vikten ökar snabbt. Se till att både vinstället och golvet kan hantera vikten och glöm inte att ta hänsyn till vinställets vikt.

Om byggsaten är gjort av trä ska man se till att träet har torkats ordentligt (högst
14 % fuktighet), och att delarna som korsar varandra är minst 3/8″ (1/2″ är bättre).

Se även till att vinet lagras horisontellt så att vinet alltid är i kontakt med korken. En torr kork visar på att vinet har förstörts.

Vinställskapacitet

Hur mycket vin behöver du?

Även om det låter spännande att ha 1 500 flaskor vin har de flesta varken utrymme eller pengar till att stödja en sådan satsning. Om man vill ha något för dagligt bruk bör ett vinställ med kapacitet för 15-30 flaskor uppfylla kraven. På så sätt kan man ha 2 flaskor mousserande vin, 3 flaskor rödvin (Merlot eller Cabernet), 3 flaskor vitvin (Chardonnay, Pinot grigio, eller vit Zinfandel), en flaska vardera av vitt och rött matlagningsvin. Och ändå ha plats för ett par särskilda flaskor som du planerar att låta åldras.

Se även till att ha en bra flaska rödvin redo för besök, och en Riesling eller Shiraz för en kryddig måltid.
Ha en flaska vitvin redo i kylskåpet (det varar endast en vecka där). På så sätt är du redo för vilken sammankomst som helst. Ett vinställ med kapacitet för 30 flaskor är tillräckligt för en vinprovning, en längre sammankomst eller för någon som tycker om att prova ett nytt vin varje dag.

Tänk även på att de flesta tillverkare av vinställ anger den totala kapaciteten så du vet hur många flaskor vinstället klarar av. Detta kan skilja sig från racked wine capacity, då den totala kapaciteten kan ha flaskor staplade på varandra. Även om detta inte skadar vinet så är det inte lika estetiskt tilltalande och kan vara obekvämt när man hämtar vin från vinstället.

Vinställsstilar: läge är avgörande

Vinställ kommer i flera stilar. De kan vara fristående skåp, bänkar eller väggmonterade.

När du väljer en stil, tänk på följande:

  • Hur mycket plats har du?
  • Vill du att vinstället ska vara synligt eller skulle du hellre vilja ha ett stort, dolt vinställ som inte nödvändigtvis matchar inredningen i ditt hem?
  • Var kan du ställa vinstället?

Det viktigaste när du gör ditt val är läge. Om du väljer ett vinställ som inte är fristående ska du se till att det är skyddat från vibrationer.
Placera aldrig vinstället ovanpå kylskåpet eftersom det blir väldigt varmt där. Håll även vinstället borta från fönster eftersom temperaturen kan variera mycket och UV strålar skadar vinet.

Om du inte kan hitta ett vinställ som passar på den perfekta platsen och du inte är tillräckligt självsäker för att bygga ditt eget vinställ kan en möjlighet vara att låta skapa ett individuellt anpassat vinställ, bara för dig. Detta val är dyrare än de du kan köpa i butik. Men det är ändå mycket billigare än de fristående enheterna och kan lagra dina viner i flera år.

Vin ställ material

Vinställ finns i mängder olika material, från trä till metall till glas. Att välja ett av mahogny eller stål avgörs av flera olika faktorer som inkluderar pris, vikt och utseende.

Vinställ trä

Den vanligaste typen av vinställ är trävarianten. Det är i allmänhet lättare att montera och väger relativt lite Vanliga träsorter är tall, ceder, gran, ek och furu. En annan träsort som inte är lika vanlig är mahogny. Det är en träsort av hög kvalitet och används både i moderate och dyra vinställ.

Vinställ metall

Vinställ i metall har blivit alltmer populära, särskilt de som är gjorda av stål. De är väldigt beständiga och varar längre än träställ utan att man behöver vara lika försiktig med dem. De kan målas för att matcha alla hem. De kan även formas till flera former och ändå bibehålla sin styrka.

Se det som en investering i alla viner du kommer att prova idag såväl som de du kommer att spara för en särskild händelse i framtiden.