Vinprovning Stockholm

Professionell Vinprovning för privatpersoner, företag samt grupper i Stockholm
Bokningsformulär

Lämna tomt:

Vintips – Allt om vin

Så väljer du ett vin som smakar gott – tips på hur du väljer vin

Vi börjar den här artikeln med att ställa två frågor: “Varför är vin så förvirrande?” och “Är det skrämmande för dig att välja ett vin?” Om ditt svar på den andra frågan är ja så är du inte ensam!

De flesta har varit i en vin- och spritaffär eller en restaurang och fullkomligt överväldigats av  variationen och mängden av val som erbjuds. Mängden val mellan olika sorters vin, märken och priser ter sig oändlig.

Tips på hur du väljer ett vin som är rätt för dig

Steg 1: Bestäm om du vill ha ett vitt eller rött vin

Steg 2: Bestäm vilka dina preferenser är när det gäller vinsmak

Om du vet dina preferenser för andra vinegenskaper är det även en bra idé att bestämma dig för dessa. Om du inte vet vilka dina preferenser är så har jag inkluderat en kort beskrivning nedan för att hjälpa dig i dina jämförande vinprovningar.

1. Låga tanniner vs höga tanniner: tanniner är en viktig ingrediens i vin, särskilt i rödvin. De kommer från stjälkarna, skinnet och kärnorna i vindruvor. Tanniner i ett ungt vin ger en bitter, hopsnörpt smak i gommen.

2. Kort gom vs. lång gom: vinets “längd” är den tid som sensationen av smak och arom kvarstår efter sväljning. Vanligtvis är det bättre ju längre det kvarstår.

3. Låg syrlighet vs. hög syrlighet: olika sorters syror finns i vin och är essentiella för vinets livslängd och även för din njutning. För lite kan påverka vinets kvalitet och för mycket kan förstöra vinet. En högre syrlighet gör vinet beskt och surt; medan låg syrlighet resulterar i smaklöst vin som är mera mottagligt för att förstöras.

4. Lätta vs. fylliga: för att få en blick over skillnaderna mellan ett lätt vin och ett fylligt vin tänker vi på mjölk som en analogi.

Vad som gör det ännu enklare är att ett vins fyllighet i direkt proportion till dess alkoholhalt. På varje vinetikett kan man se procenthalten alkohol. Notera hur det gäller fylligheten:

* 7,5% – 10,5% indikerar lätta viner

* 10,5% – 12,5% indikerar medelfylliga viner

* 12,5% och högre indikerar fylliga viner

 

5. Ingen ek vs. kraftig ek: vin kan lagras i ektunnor, vanligtvis för att ge det mer komplexa smaker. Franska, amerikanska och tyska ektunnor används i stor utsträckning i Australien. Ekig beskriver aromens eller smakens kvalitet som vinet har fått av ektunnorna i vilket det åldrades.

Steg 3: Köp vin som skötts omsorgsfullt

Det är viktigt att köpa vin från vin- och spritaffärer som tar väl hand om sitt vin, t ex att köpa det direkt från vingårdens källardörr är ett bra val. Extrem hetta eller kyla, direkt solljus och dramatiska temperaturändringar är inte bra för vinet.

Steg 4: Njut av att utforska variationen och mångfalden av australienskt vin

Det finns många bra anledningar till att utforska alla viner som Australien har att erbjuda i all sin variation. Håll dig inte bara till de välkända varianterna som Chardonnay eller Shiraz – experimentera med andra vita och röda viner som Sauvignon Blanc, Riesling och Gewurztraminer eller Zinfandel, och Pinot Noir.

Steg 5: Köp i lådor

När du hittar ett vin du verkligen tycker om bör du överväga att köpa vin i lådor (12 flaskor). De flesta vinaffärer erbjuder dig 10 till 15 % rabatt på vin när du köper en eller flera lådor vin.

Steg 6: Lita endast på dina egna smaklökar

Det slutliga målet med att köpa vin är att köpa vin som du tycker smakar bra. Bara för att en handlare, vän eller vinskribent säger att ett vin är gott betyder inte det att du kommer tycka om det. På samma sätt bör du inte undvika ett vin därför att någon annan säger att det inte är gott. Den enda som kan bedöma god smak i vin är du.